Forte Talks äger rum 15 maj och pågår mellan 10.00 och 16.00. För deltagare som deltar på Münchenbryggeriet erbjuds fika från 09.30, lunch serveras 12.00 och dagen avslutas med mingel 16.00.
Jonas Björck, generaldirektör för Forte
Hur vi kan arbeta mer preventivt och långsiktigt med viktiga samhällsbehov? Vad är potentialen med att ha en bredare ansats och försöka förebygga och förändra, snarare än att ta sig an olika problem när de dyker upp? Och vilka är hindren för att arbeta så, och hur kan vi ta oss runt dem?
Medverkande:
Du som är på plats kommer få möjlighet att välja mellan ett antal parallella vetenskapliga samtal. Samtalen består av en kortare forskarpresentation med möjlighet att ställa frågor. Fyra vetenskapliga samtal sker samtidigt i tre omgångar. För dig som följer konferensen digitalt sänds ett av samtalen för varje starttid.
Fyra rum, fyra teman: Brott och straff, Psykisk hälsa hos barn och unga, Folkhälsa, Hållbart arbetsliv.
Vegetarisk lunchtallrik
Anna Sarkadi, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet
Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet
Många barn och unga i Sverige lever med goda uppväxtvillkor men det finns också stora grupper som inte ges samma möjligheter. Dessutom finns nya och ökande generella hälsoutmaningar och social problematik för barn och unga kopplat bland annat till psykisk ohälsa.
Vilka är behoven kopplat till att skapa en mer jämlik uppväxt för barn och unga? Hur kan vi skapa positiva spiraler som ger bättre utveckling och möjligheter? Vad spelar familj, skola och sociala sammanhang för roll? Bedrivs den forskning som kan bidra till förändring, och hur kan vi få kunskapen att komma till nytta på allvar?
Medverkande:
Olof Åslund, gästprofessor vid Uppsala universitet
Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet
Kompetensförsörjning är avgörande för Sveriges välfärd och pågående gröna omställning. Att fler ska kunna och vilja arbeta i viktiga yrken beskrivs av både privata och offentliga sektorn som största utmaningen arbetsmarknaden står inför. Välfärdssektorn behöver rekrytera stora grupper närmaste åren och samtidigt stärka förutsättningarna för att fler stanna kvar i olika yrken.
Hur vi kan arbeta långsiktigt för att möta kommande behov inom välfärden och övriga arbetsmarknaden? Vilka är behoven kopplat till kompetensförsörjning och arbetsmiljö? Hur kan vi rusta unga och andra grupper i samhället bättre för att möta omställningen till ett mer hållbart samhälle? Bedrivs den forskning som kan bidra till förändring, och hur kan vi få kunskap att göra nytta på allvar?
Medverkande:
Jonas Björck, generaldirektör för Forte
Olle Lundberg, huvudsekreterare för Forte och professor i Health Equity Studies vid Stockholms universitet