Nationella forskningsprogram
Forte ansvarar för fem nationella forskningsprogram på uppdrag av regeringen. Målet med de tioåriga programmen är att stärka kunskapen inom strategiskt viktiga samhällsområden och bidra till att fylla viktiga kunskapsluckor och öka forskningsresultatens genomslag i samhället.

Fortes nationella forskningsprogram
De första nationella forskningsprogrammen inrättades av regeringen 2017. Hittills har Forte ansvarat för tre program. Från 2025 ska ytterligare två program inrättas (de två sista i listan nedan).
- Nationellt program för arbetslivsforskning
- Nationellt program för tillämpad välfärdsforskning
- Nationellt forskningsprogram för psykisk hälsa
- Nationellt forskningsprogram för en hållbar socialtjänst
- Nationellt forskningsprogram om barn och ungas uppväxtvillkor och hälsoutveckling
Vad bidrar de nationella forskningsprogrammen med?
De nationella forskningsprogrammen fungerar som plattformar för pågående forskning inom ett område, främjar synergier mellan olika aktörer och skapar förutsättningar för tvärvetenskaplig samverkan. Programmen ska även stärka kopplingen till internationella forskningsinitiativ, initiera forskning utifrån identifierade och prioriterade kunskapsluckor samt bidra till att forskningsresultat får större genomslag i samhället.
Senast uppdaterad: 11 juni 2025

Vårt uppdrag
Forte ska främja och finansiera forskning inom områdena hälsa, arbetsliv och välfärd, och arbeta för att forskningen ska komma till nytta i samhället.
%20scandinav_108b.jpg)
Upptäck forskning
Läs artiklar om aktuell forskning, hitta publikationer inom våra forskningsområden och se inspelade evenemang från våra webbinarier, konferenser och rapportsläpp.
%20ima163708.jpg)
Sök finansiering
Forte finansierar både grundforskning och behovsstyrd forskning inom hälsa, arbetsliv och välfärd. Vi erbjuder en rad olika finansieringsformer.